March 26, 2012

Tiramisu for Hanim

Assalamualaikum

Semalam Hanim text aku tanyakhabar.
Chewahhh Hanim, kau rindu aku lettuw kan?
"Ee manada aku rindu kau. Yelaa yelaa, aku rindu kau tapi sikit jeee"
Ahh tak payah buat iklan DiGi kat sini hoho >.<
As usual la kan, tanya khabar, borak itu ini.
Then masuk pulak pasal buat kek segala macam.
Well, kata aku nak jadi manager Secret Recipe lagi 6 tahun. Aminnn~
So we exchanged our secret recipes.
Hanim, this is for you ;) Make sure kau buat okeeeh!

Emma's Tiramisu ;)



for the topping:
1 package (8oz) cream cheese, softened
1/2 C powdered sugar
2 C premium whipping cream
1 T unsweetened baking cocoa


BAHAN-BAHAN SPONGE CAKE:

175gm butter
200gm gula castor (kurangkan sikit gula, nanti manis sangat)
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
280gm tepung gandum
1 sudu teh baking soda
sedikit garam


BAHAN-BAHAN TIRAMISU:

250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1 sudu besar serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan ( kalau mahu)

CARA-CARANYA
1) Preheat oven pada suhu 170 darjah celsius.
2) Gunakan elektrik mixer untuk mix butter dengan gula sampai gebu
3) Masukkan telur satu persatu sampai sebati.
4) Masukkan esen vanilla dan pukul sampai sebati lagi.
5) Akhir sekali masukkan tepung dan pukul sampai sebati.
6) Sapu loyang @ springform loyang guna butter, tuang bancuhan dalam loyang dan bakar selama 30 minit.
7) setelah sponge cake masak, sejukkan sementara.
8) sementara itu, bancuh nescafe tadi ke dalam 1 cawan air panas.
9) Pukul cream cheese, gula halus dan whipping cream. sampai kembang.
10) Sponge cake tadi bolehlah dibelah dua sama tebal.
11) tuangkan bancuhan nescafe menggunakan sudu ke atas bahagian bawah kek tadi.. ( separuh cawan)
12) letakkan bancuhan cream cheese tadi ke atas kek tersebut.
13) letakkan bahagian atas kek ke atas bancuhan cream cheese tadi.
14) ulang balik step tuang bancuhan nescafe dan cream cheese.
15) bolehlah hias kek menggunakan serbuk koko atau choc rice etc.
16) sejukkan kek. Baru sedap dimakan!

So Hanim sayanggggg *welkk! Try laa secret recipe aku ni eh.
Kalau sedap bagitau aku, kalau tak sedap kau jangan buang pulak.
Aku sepak kangg kalau kau buat tak jadi.
Mahal tu resipi ni muahaha XD


Yang atas tu tiramisu yang first time aku buat kat rumah.
Rupa dia memang tak secomel aku.
So jangan kutuk *terajang!
Yang bawah tu buat time kat maktab
5 Cambridge's memory :')
Tapi yang atas lagi sedap banyak sangat
Yang bawah tu macam muak sikit hehe!
Have fun. Give a try oke :)

4 comments:

Anonymous said...

hey there,
thanks :) nnt ada masa aku buat.
aku post kat sini je la resepi brownies. kau okay tk?

Fizakenet said...

hahaha! Boleh je kau post kat sini. Try tau buat tiramisu ni ;) Jadi tak jadi lain cerita hoho! Tapi harus jadi!

Anonymous said...

next week baru buat kot.mak aku dh buat puding roti.cream cheese utk cheese tart pun ada lg tau.

okay,here it goes,

Chocolate Brownies 

Prep Time:
15 Min 
Cook Time:
25 Min 
Ready In:
40 Min

Original Recipe Yield 1 9x9 inch pan  

Ingredients:
1/2 cup vegetable oil
1 cup white sugar
1 teaspoon vanilla extract
2 eggs
1/2 cup all-purpose flour
1/3 cup unsweetened cocoa powder
1/4 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt
1/2 cup chopped walnuts (optional)

Directions:
1.Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). 
2.Grease a 9x9 inch baking pan.
3.In a medium bowl, mix together the oil, sugar, and vanilla.
4. Beat in eggs. Combine flour, cocoa, baking powder, and salt; gradually stir into the egg mixture until well blended. 
5.Stir in walnuts, if desired. Spread the batter evenly into the prepared pan.
6.Bake for 20 to 25 minutes, or until the brownie begins to pull away from edges of pan. 7.Let cool on a wire rack before cutting into squares.

die punya topping yg pakai whip cream tu kau tau sendiri kan? and,make sure pakai 9x9 for the best taste. mcm aku hr tu,aku doublekan ingredient die,rasa sedap,cuma aku tk pandai control api,so jd keras and half of it masuk tong sampah. :'(

Anonymous said...

ehh,aku dh post kan recipe?