January 20, 2013

Entry Ini Sudah Bermotif

Assalamualaikum

Entry tengah pagi buta sudah bermotif. Baru tersentak dari lamunan tidur. Having nightmare is so effing annoying blerghh blerghhh~ And the worst nightmare is when you slept without taking any meal for dinner. And your tummy starts making those unwilling sounds. This is even blerghhhh-er!

As mentioned before, lately aku kuat sentap. Sikit sikit terasa. Dulu tu kuat sentap jugak. Tapi sekarang sentap kali ni lain macam sikit. I mean, lain macam banyak la kot. Maybe it is more to heart feeling. Suka touching tak tentu pasal. Sensitive sangat puiii~ Hormon apa tak stabil aku pun tak tahu. Mungkin perlu suntik hormone baru nak biar tak selalu terasa. The problem now is not the new hormone, tapi sebab aku menulis tengah tengah hening pagi buta ayam baru start berkokok. Memang semua rasa jiwang keluar muahaha! Nampak je muka tak kisah tapi dalam hati ada taman, siapa yang tahu kan? Miru sorang yang tahu. Kgedik.

Sebenarnya sangat terasa dengan seorang hamba Allah ni. Identiti dirahsiakan. Jantina dirahsiakan. Ketinggian dirahsiakan. Berat badan dirahsiakan. Siapa yang tersentap baca, dialah orangnya. Tak ada orang makan kuah kari rasa air kopi. Nak dijadikan cerita, I'm suffering from this disease called half-die overthinked depression syndrome. Kalau pergi jumpa doktor senang je kerja doktor tu. Dia bagi ubat tidur suruh tidur selama mana boleh tidur. Membazir je buang masa untuk tidur. Baik baca Al-Quran ke zikir ke. Dapat pahala. Tak cerita dia sekarang ni I dont know whether this sydrome ni wujud ke tak kan so let's assume syndrome ni wujud la, kat aku sorang je. Sahaja. Sahaja.

Rentetan kisah perjalanan kehidupan yang penuh pancaroba. Bila kita sedang berada dalam satu situasi di mana terasa diri ni kerdil, we might need some motivation from other people. Expected people. Orang yang rapat dengan kita. I'm the one who rarely share my secret with parents or siblings. So, the biggest share holders are those girlfriends and only boyfriend ehekk hekk! Tapi kan tapi kan lately kan, something goes within my plans. Allah has his own plan for me. And what I need the most right now besides family support is moral support and few motivated advice from someone that knows me well. Really well . Luckily I have those R3303 girls. Love you mumumuaaaah!

Kalau bab bab macam ni, I feel like I have a capital L on head. Fais pernah cakap, kalau gaduh dengan Miru tak macam ni pun. Kalau gaduh dengan Miru I'll try my best to smile. Acah acah taff lah kononnya puuii~ I write to express my feelings. Tapi tak tahu kenapa entry ni seperti tak membantu banyak. Banyak lagi masih dipendam. Sekian. Assalamualaikum.

Eyyoo girl~ Fake the smile ;')

Hafisamsuri Cemerlang
20/01/2013-0940AM

January 19, 2013

Entry Tak Bermotif

Assalamualaikum

Johor hujan. Pontian hujan. Hati ini turut hujan. Mata hujan? Tak perlu dipersoalkan lagi. Lately, I've been too sensitive. Too much sensitive. Entah. Mungkin masih boleh bergelak gelak. Masih boleh tertawa sana sini. Tapi dalam diam, hanya mampu menarik nafas panjang dan menghela bersama airmata. Macam badut. Senyuman terukir di bibir tanpa disedar cat di muka runtuh dek airmata yang jatuh. Bodoh bodoh berlakon. 

Acah acah dulu depan Fais tak boleh nangis. Kena macho. Tak ke mana pun macho tu. Fais pro bab bab detect perasaan orang lain ni. To be honest, I felt so sad like asdfghjkl. Entah la nak cakap macam mana. Tapi awal awal, rasa down tu of course lah kan. Dalam situasi macam ni, yang diperlukan hanyalah kata kata positif., insan insan yang faham keadaan macam ni. Jauh dari keluarga. Hanya berharap orang terdekat untuk luahkan perasaan. And luckily I have those R3303 girls yang sangat supporting. Yang selalu bagi motivasi tak berbayar. And the most important, dont forget to ask happiness from Him. Allah knows whenever we have problem. Make our dua'. Dont ever forget Him. Kita mengadu kat orang lain, orang lain ada masalah jugak. Kita nak mengadu kat kucing, kucing ada masalah jugak. Kan?

But then, if we need someone to talk with, choose someone that can understand us. Someone that can listen to our single nonsense word. Someone that can laugh at our silly jokes. Someone that can comfort us whenever we cry. Someone that can make some lawak hambar and we can give some boooo for those lawak. Someone that can make us forget those zhitty thingy. Someone that can keep our secrets. And someone that can really understand our weak point even though we're in the rough situation. Please choose this "someone". And I need this "someone". 

I'm not the one who keep talking and talking. I'm not good at telling stories but I'm good at writing to express my emotion. Tapi tak semua hal boleh dikongsi di laman sosial. Hal privasi tetap hal privasi. Tak perlu dijaja jaja sana sini. Tak perlu dilelong ibarat kain ela. Jika tak cukup kain, tak perlu jaga tepi kain orang sebelah. Sekian.


HafiSamsuri Cemerlang
19/01/2013-0340AM

January 13, 2013

Be Positive, Please?

Assalamualaikum

Al-Fatihah buat adik Saiful Edland Ghazi yang telah kembali ke rahmatullah. Anak kecil yang baru berusia lima tahun. Belum arif tentang kehidupan ini. Baru sehari melangkah kaki ke tadika. Baru sehari menyarung beg Ben10 ke tadika telah pergi menghadap Ilahi buat selama lamanya. Bersabarlah wahai si ibu ayah, Ed menunggu kalian di syurga kelak. Insya Allah.Tadi tergerak nak google pasal arwah adik Edland ni. Sebak kejap. Arwah baru sehari masuk tadika. Then demam dua hari and masuk hospital. Menurut sumber terdapat jangkitan virus kat otak awrah Edland. [sumber] Semoga Allah kurniakan ketabahan buat ibu dan ayah arwah Edland.

Teringat kat mak bapak aku kat rumah. Hmm nak nangis nak nangis. Aku rasa aku paling banyak buat onar berbanding adik beradik yang lain. Bukan onar apa. Anak bertuah la katanya. Bertuah sangat. Paling banyak perabih nasi, aku la tu. Tapi still tak membesar. Paling banyak kena bebel, aku la tu. Paling banyak kena motovasi pagi, aku la tu. Paling banyak kena betulkan, aku la tu. Tapi ada satu anasir negatif yang selalu sangat merasuk dalam minda aku. Aku boleh bilang itu semua medium untuk menjatuhkan semangat aku. Penat mak aku tegakkan aku, datang lagi anasir negatif tu. Aku tak tahu kenapa orang ini sangat tidak puas hati melihat kejayaan orang lain. Blerghhh! 

Antara mantera utama yang selalu digunakan untuk buat aku down: TAK APA MASIH KECIL~ TAK APA MASIH KECIL~ TAK APA MASIH KECIL~ TAK APA MASIH KECIL~ TAK APA MASIH KECIL~ Jangan sesiapa berani cakap aku masih kecik dengan nada yang amat annoying. Elak aku tembak jarak jauh guna pistol air je. Segala kata kata negetif akan aku lontar semula ke arah pembicara. Tak kira apa tajuk sekalipun. Ingat best bila diri direndahkan? Kita tak selalu berada di atas. Ingat tu. Cuba bersyukur dengan apa yang Allah beri. Tak usah riak. Bantu orang lain untuk capai cita cita. Kita permudahkan kerja orang, insya Allah kerja kita Allah akan mudahkan juga. Be positive, pleaseeee? Sekian. Wassalam

I'm a small girl with big heart. Note that!
HafiSamsuri Cemerlang

Privacy

Assalamualaikum

Macam gatal tangan nak menaip. Selamat pagi Ahad. Pagi yang selamat sejahtera aman dan bahagia. Yang tak sejahtera cuma segelintir mereka yang terlalu menjaga tepi kain orang. Terlalu menjaga hal orang lain melebihi batas batas privasi sesetengah hak individu. Cuba letak diri sendiri kat tempat individu tersebut, bengang tak bengang bila privasi dicabuli? Sejujurnya, kalau ada individu yang concern melampau macam ni kat aku memang aku bagi tenungan badi. 

Here we go. For example, this particular person is having his/her result for any test or exam so on and so forth. Let say dia taknak bagitau apa result yang dia dapat, there must be some reasons kenapa dia taknak bagitau. Ada kemungkinan dia masih tak bersedia nak bagitau. Mungkin dia masih perlukan sedikit ruang dan masa untuk tenangkan diri dengan  result yang dia sendiri tak jangka. Mungkin terlalu baik sehingga menimbulkan riak atau mungkin juga terlalu buruk buat diri dia. Apa yang kita sebagai komuniti terhampir boleh buat? Tolong tutup mulut dan senyap. Mudah.

Selagi tuan punya badan tak keluarkan sebarang kata putus, kita tak payah nak memandai mandai pergi cari sendiri apa result dia. Siapa kita? Mak dia? Ayah dia? Kawan? Maaf ye akak abang adik adik semua. Kawan tak akan suka suka hati mencabul privasi kawan sendiri. Sila tahu batas batas. Allah dah bagi akal kan? Kalau nak bertindak, ikut akal. Bukan ikut nafsu syaitoooooon sekeliling tu. Yang paling menyampah bila dah tahu certain perkara tu, pergi sebarkan pulak. Phewww! Macam nak kena tarah kat tar je mulut tu. Jangan fikir apa yang kita buat, semua orang suka. Tak. Lebih lebih lagi yang melibatkan privasi ni.

So, moral of the story. Tanya tuan punya badan terlebih dahulu. Tanya tuan punya badan terlebih dahulu. Sekali lagi. Tanya tuan punya badan terlebih dahulu. Tak payah la kita terlalu melebih lebih hiperbola nak ambil tahu pasal orang lain. Well, aku pun suka bergossip ambil tahu hal orang lain. Tapi bila dah kena tegur bila dah kena batang hidung sendiri, baru aku tahu bengangnya bila orang lain tak pasal pasal nak ambil tahu hal kita. Kalau fikir positif, mungkin mereka prihatin. Itu prihatin? Pada aku, tak. Itu menyibuk. Sekian. Wassalam.


HafiSamsuri Cemerlang

January 8, 2013

Lost In Own World

Assalamualaikum

"Eheyy! Once again. I dont give a damn about what is the lecture talking in front there. 
Nais Fiza. Yaa, Mirauna is right! 
Kita hidup ni nak jadi macam lembu ke? 
Bangun solat makan study online?! 
Apa guna kita hidup kat muka bumi ni? 
Bukan ke Allah ciptakan kita untuk jadi khalifah di bumi?
Ada manusia yang berjaya dengan mudah.
Ada yang berkali kali jatuh, tapi tetap gagah untuk terus bangun!
Bila kita gagal, cuba lihat orang sekeliling kita.
Ada yang mengutuk? Ada yang mengeji?
Oh well! Manusia. Hanya tahu menilai orang lain."


When you lost in lecture hall, you'll do this kind of nonsense drawing skill. Thus your kindergarten teachers will be proud haha! And all your thoughts will be expressed on a piece of paper called "Masterpiece"

Hafisamsuri Cemerlang