February 19, 2013

Tanya Sama Hati Apa Asal Sayang, Adakah Tandanya Nampak Dipandang~


Assalamualaikum

Post ini bukan post jiwang. Post ini bukan post yang boleh buat orang lain kencing manis
Sumpah bukan. Nak jejiwang, pergi beli diari sendiri sana.
Post ini hanya post peringatan bersama agar kita dapat respect orang lain.
Tak susah pun nak respect orang lain. Kita pun mesti nak orang lain respect kita, yedakkk?
Jangan buat apa yang kita tak suka bila orang buat kat kita.

Let say, ada sepasang couple yang baru clash. Of course tengah frust, kan?
Dulu time manis manis semua manis belaka. Hempedu pun dia kata manis.
But then, bila dah clash? Huiii~ Kalau boleh semua kata makian keluar.
Tak. Cerita dia sekarang ni yang nak disampaikan ni, kalau dah dapat orang baru.
Tolonglah jangan nak banding bandingkan dengan yang dulu. Please.
I never experience it. And hopefully I don’t have to go thru such that thingy.
Seriously. Stay away.

Penulisan berdasarkan pemerhatian dan penghayatan menonton drama melayu.
Bila dah terkubur hubungan tu, Girls and Boys, please, you don’t have to let the entire world
know that you’re suffering from that kind of blerghhhh situation. Girls especially.
I mean, don’t show your sadness. Yes, you may cry. Tapi perlu ke 24/7 nak kena tweet
“aku rasa tak kuat” “you, please be mine again” “airmata kenapa turun laju laju” “rasa macam nak tamatkan hidup malam ni” “mati lagi bagus”.
Ni kalau kena baling dengan selipar jangan tanya kenapa.
Aku tala bazooka kat kepala baru tau.
Memang hak tweet hak blogging hak update status hak anda.
Dan hak membaca milik siapa?
Siapa suruh baca? Dah 24/7 dengan menatang tu je. Tak ke hareee namanya tu?
Tak semua macam ni. Most of my friend know how to handle this situation, right?
Walaupun memang dia berada dalam situasi sangat asdfghjkl.
But some failed to control their emotion. Meroyan tak pasal pasal.
Kalau tengah emosi, just stay away from any social networks.
And boys agak agak ada yang hati kering sikit, lepas clash korang buat apa eh?
Terus cari pengganti? Ke layan mv girl generation kejap?
Merenung masa depan? Tidur tak bangun bangun?
Teruskan hidup dengan makan? Ke terus ber-dota ber-fifa? Yes. Lelaki sejati.

Bait bait seterusnya adalah intipati sebenar yang ingin disampaikan melalui post ini.
Bila clash then dapat someone new. Stop comparing.
Tak perlu beritahu satu dunia yang partner baru awak tu lebih baik daripada yang dulu.
Kalau nak cakap yang baru tu lah yang sempurna cukup pakej tiptop from head to toe,
just cakap personally. Tak perlu berbual lebat.
Pernah terfikir tak apa perasaan ex yang meninggalkan atau ditinggalkan tu?
Mungkin dia tak cakap banyak. Mungkin malas ambil peduli.
Pernah terfikir berapa banyak masa dia luangkan untuk awak?
Pernah terfikir berapa banyak usaha dia cuba untuk berbaik?
Pernah terfikir berapa kerap dia tersasul terpanggil nama awak?
Pernah terfikir berapa banyak gigabyte memori dalam otak dia tersimpan kenangan dengan awak?
Pernah terfikir gerak geri tingkah laku dia semua dah sebati dengan awak?
Pernah terfikir cara dia berfikir masih sama dengan cara awak?
Pernah terfikir kalau awak kat tempat dia?
Come on la. Kalau masing masing dah move on, tak perlu banding bandingkan.
Awak fikir dia loser bila dibandingkan dengan partner baru awak? Get a life.
Apa kata partner baru dia? Dapat loser?
Tak kisah la perempuan ke lelaki ke, stop comparing.
Walaupun hakikatnya partner baru tu beribu kali lebih sempurna berbanding yang dulu.
Bagai langit ke tujuh dengan kerak bumi paling dalam.

Menulis berdasarkan title sang pemerhati. Huhhh! Puas!
With technology, everybody’s a critic.
And now I’m being one of them.
Observe. Think. Rewrite.
Hak saya untuk meluahkan apa yang dicerna dalam minda.
Hak anda untuk mempertahankan prinsip anda? Silakan.
Ada ruang comment di situ.
Celik intelek. Preassumption. Jugdemental. Manusia kini.
Maaf jika ada kata kata yang sedikit sebanyak mungkin menyinggung sesetengah pihak.
Jari disusun meminta ampun jika ada khilaf.
Sekian.

Senyum macam tak ikhlas tak ada kaitan dengan yang masih bernafas atau nafas tersekat.


Hafisamsuri,
19/02/2013-2229PM

February 18, 2013

Kutepis Melodi Hatiku Yang Hadir Setiap Waktu~

Assalamualaikum

Maaflah haritu cakap nak update tapi tak update update.
Kalau update tengah emosi lain pulak jadinya nanti. Macam macam keluar.
Harini entah hari apa entah kenapa entah. Hanya entah.
Dugaan dalam kebahagian? Kebahagian dalam dugaan? Pedulikan.
Ada siapa peduli? Kerat kuku la sini.


Lebih rela cirit birit dari muntah muntah.
Lebih rela batuk dari selsema.
Jangan merungut kalau sakit. Banyak dosa tandanya.
Kifarah dari Allah barangkali.

HafiSamsuri
18/02/2013-1932PM

February 6, 2013

Aku Telah Jadi Lupa Siapa Diriku Ini Kau Pula Dihanyutkan Oleh Arus Percintaan


Assalamualaikum

Wordless Wednesday should remain wordless. Who cares.
Terlalu banyak benda yang difikirkan sehingga tak dapat bezakan yang mana penting yang mana tidak.
Mungkin semuanya penting? Entah.
Hanya memikirkan hal sendiri dan orang orang penting dalam hidup saat ini. Pedulikan hal orang lain. Tetapi masih memerhati keadaan sekeliling. Hanya memerhati. Tak perlu melabel. Tak perlu menilai.
Perlu ke menilai orang lain? Suka kalau orang lain menilai kita?

Jangan anggap yang hitam itu hina. Mungkin yang hina itu bernilai.
Jangan anggap yang hodoh itu buruk. Mungkin yang buruk itu berhati mulia.
Jangan anggap yang gagal itu bodoh. Mungkin yang bodoh itu baik budi.
Jangan anggap yang pendiam tu sombong. Mungkin yang sombong tu pemalu.
Jangan anggap yang karok jamban tu suara tak sedap. Mungkin yang suara tak sedap tu muadzin surau.
Jangan anggap yang speaking berhabuk tu tunjuk lagak. Mungkin yang tunjuk lagak tu nak improve English biar dapat band 6.
Jangan anggap yang lu gwa lu gwa tu rewmpitzz. Mungkin yang rewmpitzz tu dalam hati ada taman.
Jangan anggap yang dok bercerita pasal boyfriend girlfiend tu batak. Mungkin yang batak tu kau. Ehhh~

Sila sedar kita hidup kat dunia ini bukan seorang. Kita berkongsi dunia ni dengan semua makhluk Allah.
Walaupun kita tak suka kat someone or something or whatever la, tak perlu hina macam orang tu or benda tu sehina hina kejadian.
Kalau pun tak suka someone tu, tak perlu comment pasal hidung dia kembang ke, gigi dia senget ke, kulit dia hangus ke, tangan dia panjang sebelah ke, bibir dia juih ke, itu ke ini ke.
Comment ciptaan Allah? Please. Stop labeling other people. Be thankful.

Tak perlu jugde sesorang tu kalau tak pernah jumpa face to face. Setakat tengok kat social network?
Blerghhhh~ Tak payah cakap kalau macamtu. Aku pun boleh kalau cengitu.
Habis kalau aku letak gambar bercium dengan si Pipa nanti aku kena cop lesbo la?
Kelas giteww kau melabel orang tak pasal pasal.
Somehow I wonder how people jugde me in social network. Yela kan dengan bahasa sarcasm. Dengan kata kata yang kadang kadang kurang sopan ye kurang bukan tak sopan and kadang kadang je oke kadang kadang. Siapa aku nak tutup mulut orang.
Ada orang cakap aku baik? Terima kasih HA HA HA HA!
So, apa kata kalian? Hehe. Kbye. Sekian.

Tatap dan kenal pasti muka mereka satu persatu
They know me, very well. Kot la. Kot.
Hafisamsuri
06/02/2013-1910PM

Wordless Wednesday

Assalamualaikum


Hafasamsuri
06/02/2013-0732AM

February 3, 2013

Kotak Minda 19 Tahun

Assalamualaikum

Oversleep. Tidur dari pukul 8 sampai pukul 11 lepastu makan lepastu tidur balik pukul 12 terjaga pukul 4 ada nais ada tak nais jugak. Penat sangat lettuw sampai tidur berjam jam lamanya. And taktahu nak tulis apa. Tangan rasa gatal nak tulis something. Taktahu la apa yang bermain dalam otak ni. Kotak minda dan akal seorang remaja perempuan 19 tahun. Entah.  Entah. Entah.

Menulis berdasarkan pemerhatian. Masih minat memerhati dan berfikir sebab dan akibat. Pemikiran belum sematang tahun tahun mendatang tapi tidak seselebet beberapa tahun lepas. Muka molek cantik handsome tapi general knowledge pun taktahu, agak susah la. And one more thing. Kalau nak sangat tahu pasal satu satu benda, kenapa tak google je dulu. I mean, jangan terus tanya like you never know that item or person or whatever, is really exist. Dan lebih parah lagi kalau benda tu sangat la common general knowledge. Ini ke bakal bakal doktor negara? Ini ke bakal bakal pemegang saham terbesar? Ini ke bakal bakal engineer negara? Ini ke bakal bakal pemimpin sesebuah syarikat? Ini ke bakal pendidik bangsa? Nak hot boleh, make sure your brain is up-to-date too. So please kawan kawan semua, lets read more. Tak membazir pun kalau berhabis duit beli buku. Banyak ilmu dapat. Orang berilmu ramai orang segan. Allah pun sayang. Tak nak macamtu? 

Dan diri ini dah hampir menjejaki 19 tahun kot. Rasanya tak perlu berjiwang berlebihan sangat nak tulis pasal kisah kehidupan bercinta bagi tatapan umum. Tak perlu buka pekung di dada. Tak perlu nak raih simpati. Tak perlu perincikan satu satu tentang kisah cinta kami. Some people might find it sweet alololoo onomnomnom but, for other people? Perasan abadi boleh pergi mati. Mungkin hanya sedikit sahaja akan dirungkai. Cukuplah dua  insan yang menjalani hidup bercinta tu lah gamaknya yang merasa. Tak perlu melepaskan amarah cemburu buta. Oh dan kalau yang bercinta sakan tu, jangan sampai lupa family yang dari kecik jaga tu. Sibuk bercinta tapi abaikan family. There is no point dear. Ketepikan family demi pasangan? Belum jadi suami isteri tu. Kalau dah jadi entah macam mana. Pengaruh cerekarama.

Tak semua perkara kita boleh kongsi kat laman sesawang. Fikir dulu. Fikir. Lepastu kalau kena bash, nak salahkan orang lain? Fikir balik. Kalau tak buat salah, orang tak bash kita. Dan tak perlu ego nak minta maaf. Dan tak perlu terlalu berfikir diri sangat bagus dan orang lain hanya layak di bawah telapak kaki itu. Satu hari bila kau ada kat bawah, baru kau tahu langit tu tinggi ke rendah. Pandang orang atas atas yang berjaya. Kita akan berasa kerdil diri sebab ilmu belum cukup di dada. Sekian.

Special thanks to Dr Fatin Fazira. ILY.
Hafisamsuri Cemerlang,
03/02/2013-0520AM