March 8, 2013

Kau Umpama Bintang di Malam Hari Menerangi Alam Maya dan Diteman Purnama~


Assalamualaikum

Selamat hari Jumaat.
Selamat berhujung minggu.
Selamat berjimba jimbi.
Selamat Hari Wanita.

Berbaring di katil sambil marathon lagu Adele.
Hujan menimpa bumi. Malam yang indah.
Tambah indah kalau ada yang nak belanja baby octopus sushi. Fehh!
Cerita dia sekarang ni harini hari wanita.
Sila hormat wanita wanita disekeliling kita.
Mak, I love you. Kbye hehe.

Kak Eca cakap antara adik beradik perempuan,
aku paling perempuan. Why? Because..
I always have few packets of tissue bila keluar jenjalan.
Always bring along hand sanitizer in my bag.
Dengan all gegirl stuff. Me is so awwhhhhh~
Normal la tu kan. Tak rasa pun diri ni perempuan sangat.
Pun boleh tak rasa diri perempuan sangat. Die.

Just be a proper girl, ye kawan kawan adik adik kakak kakak.
Tak perlu mencarut segala. Cakap sopan sopan, boleh kan?
Gelak sakan galak depan orang ramai, perlu?
Attitude. Penting. Sangat.
Dulu kat maktab pernah la beberapa orang aku tegur.
Sebab suka makan nasi time tengah beratur amik lauk.
Tipu la kalau tak pernah buat.
Pantang betul aku la.
Bukan salah. Bukan dosa.
Cuma kurang manis dipandang.

And I found are another ways that makes a girl looks improper.
When she’s chewing bubble gum,
and sucking the lollipop,
in public.
Sekali lagi bukan salah bukan dosa.
Just improper when you do it in public.

And girls,
Jangan biar lelaki lelaki buat bukan bukan dengan kita.
Seriously, if they love us, they won’t give any harm on us, right?
Nak cakap jangan couple couple, tak boleh sebab nanti macam
Ketam mengajar anak berjalan lurus pulak.
Just behave when it comes to this thingy.
And for those girls yang ada crush,
all of sudden you found out that your crush already have his own,
then, stay away from him.
Sama sama perempuan kan?
Put yourself in her shoes.
Try imagine it. It’s hard.
The worst nightmare ever.
Ever.

“Ramai orang pakai pakaian cantik, tapi tak ramai yang berfikiran cantik” – Prof. Dr Muhaya, 2013

Cakap pasal hari wanita macam dah boleh kahwin leulsss kbye hee
Hafisamsuri,
08/03/2013-2350PM


No comments: