December 22, 2014

Super Easy Baked Macaroni

Assalamualaikum

Dua minggu cuti midsem dan terasa ini mengunyah. Time cuti sem haritu tak banyak masak pun. Disebabkan hujan turun dengan lemah gemalainya sejak dua menjak ni dan menyebabkan perut tak tentu arah, maka terhasillah resepi macaroni bakar campak campak ini. It is super duper easy to make. And delicious to eat. I would guarantee it. Let's get started.

Bolognese sauce

Daging cincang
Lobak merah (cincang)
Bawang besar (cincang)
Sos bolognese
Stok ayam
Garam

Bechamel sauce

Majerin
Tepung gandum
Cendawan butang
Sos bachemal
Cheese cream
Susu segar
Garam

Garnishing

Cheese (Mozzarella, Cheddar, Parmesan)
Parsley
Chicken loaf
Tomatoes
Pineapple
Capsicum

Okay baik lah anak anak. Sini Bonda terangkan cara cara nak buat macaroni bakar ni. Sonang sajooooo.

Sebelum sediakan sos sos semua, first and foremost, rebus dulu macaroni selama 20 minit (atau sampai tender). Toskan.

1. Firstly, buat bolognese sauce dulu. Saute bawang besar dengan lobak merah sampai naik bau. And then, masukkan tomato puree dengan daging cincang. Next, masukkan sauce spaghetti yang ready made punya tu je. Al maklum, ringkas. Lastly, season it with chicken stock and salt. Done. Put aside.

2. The next thing is, to make the bachemal sauce. Firstly, kena buat roux (mixture of fat and flour at the same amount). Untuk buat roux, panaskan dua sudu makan majerin atas pan sampai cair. And then, masukkan dua sudu makan tepung gandum. Kacau hingga sebati. Kacau untuk elakkan hangus. Done. Put aside.

3. In the other pan, saute cendawan butang sampai naik bau. Masukkan instant bechamel sauce, susu dan cheese cream. Next, masuk kan roux tadi sedikit demi sedikit. Add some salt. Stir. Done. Put aside.

4. Part ni best. Buat layer satu satu. Griskan loyang dengan majerin. And then, layer paling bawah, letak chicken loaf. Followed by the macaroni and Parmesan and Cheddar. And then letak capsicum. Kemudian, ratakan bolognese sauce dan dilapiskan dengan bachemal sauce. Ulang step ini hingga 3 lapis.

5. Garnish dengan chicken loaf, Mozzarella, parsley. Kalau ada nenas tin tu pun boleh letak. Lagi sedap.

Tadaaaaaaaa!! Ready to bake for 45 minutes in 180°C.

Dan siap boleh lah hidang untuk family. Try it now!

No comments: