January 30, 2015

#DuitSyiling

Is binging the food. Move, imma monster.
_________________________________________

Minggu paling emotional taktahu lah kenapa hormones tak stabil lah kebarangkalian. Dicampur pula dengan perangai manusia manusia yang seperti hidup di zaman Paleolithic.

Pernah suatu ketika, kau rasa kawan kau itu betul betul adalah kawan kau? Yang sentiasa ada time susah time senang. Bergelak bersama. Dan tiba tiba, kau sedar, dia bukan lah siapa siapa melainkan seorang asing yang mempertikaikan baik buruk kau di hadapan yang lain? Perasaan itu sungguh tahi rasanya.

Tidak mengapa. Biarkanlah dia. Kerana sesungguhnya, manusia manusia begini tidak memproses emosinya dengan hati mahupun akal. Tetapi dengan lutut.
Tidak mengapa. Biarkanlah dia. Kerana sesungguhnya manusia manusia seperti ini adalah parasit dalam hidup. Hanya membawa kecelakaan kepada umat manusia.
Tidak mengapa. Biarkanlah dia. Kerana sesungguhnya manusia manusia seperti ini yang akan menjadi duri dalam daging jika kita muakan segala kehendaknya.

Tak perlu kau endahkan segala kata nistanya kerana manusia seperti ini tidak jemu mencari kesalahan orang lain malah mengadu domba. Persetankan.

January 28, 2015

#Buaya

Just reached college and the housekeeping class was fun, yet tiring.
_______________________________________

A thought just crossed my mind, about should a guy call every girl he knows as pretty sweety pie apple gummy chewy candy? Well, he shouldn't. Luckily I never met this kind of buaya.

Just imagine, girls, today he called you pretty and the next day, he calls your friend sweetheart? With an innocent look like he really mean it. Ohemmmgeeeee sangat.. Kau lelaki, boleh pergi mereput sana dalam dalam.

And why did I think of this kind of matter all of sudden? Because I try to avoid from this kind of situation, it's either be the buaya or the umpan. Whatever. Kau ingat kau siapa nak berkasih sayang beramai ramai berjemaah?

January 7, 2015

Oreo Cheesecake Manis dan Comel Macam Tuan Dia

Hmmmm tajuk hmmm okay macam taknak kalah je.

So, today let's get started with something sweet. Oreo cheesecake.
Last week, Ika (cousin) dah buat dulu sebab nak habiskan cheese cream dia lebih time buat baked macaroni haritu. And I didn't get the chance to make this cheesecake sebab cheese cream dah habis time second macaroni tu buat untuk Phrait si jantung hati.
So this week baru dapat nak buat memandangkan cuti midsem tinggal berapa ketul hari je ni. Jadi ini lah bahan bahan yang kena ada ;

Biskut marie (kalau guna yang biasa lagi sedap. Time ni main grab je marie chocolate)
Oreo atau CreamO atau Lee atau yang seangkatan dengannya
250gm Cheese cream
200ml Whipping cream
1/4 butter cup (more or less 50-60gm)
Blueberry jem (untuk yang suka inovasi entah apape, like me)
Gula castor secukup rasa


First thing first, hancurkan biskut Marie sampai lunyai lah mangkuk tu kekdahnya.
Kalau taknak hancur pun tak apa sebab nanti gaul dengan butter, sebati jugak.
For the butter, double boil sampai cair, and then boleh lah campurkan dalam biskut marie yang dah hancur.
Kacau sebati sampai agak agak melekat boleh jadi clump.

Then, hancurkan pulak biskut Oreo. Biskut sahaja ye, cream dia tu kalau nak masuk mulut, silakan.

Next is, pukul whipping cream dengan cheese cream in one bowl.
Beat until the texture become creamy. Kalau nak manis, boleh tambah gula banyak  banyak.
Jangan banyak sangat nanti diabetes, tak tahu ehhhh..
Bila dah siap pukul, masukkan oreo yang dah hancur tadi.
Beat a little until they mix well.


Then, lastly, mampatkan biskut maria as the base and letakkan cream cheese tadi atas dia.
Tak perlu oven.No bakar bakar. Just letak kat chiller je and tadaaaaaa!
Ready to eat.

Blueberry jem tu nak buat apa? I said it earlier, kalau nak berkreatif inovative sikit, boleh lah letak sekali after letak cream cheese tu. 

Until the, thank you.