January 7, 2015

Oreo Cheesecake Manis dan Comel Macam Tuan Dia

Hmmmm tajuk hmmm okay macam taknak kalah je.

So, today let's get started with something sweet. Oreo cheesecake.
Last week, Ika (cousin) dah buat dulu sebab nak habiskan cheese cream dia lebih time buat baked macaroni haritu. And I didn't get the chance to make this cheesecake sebab cheese cream dah habis time second macaroni tu buat untuk Phrait si jantung hati.
So this week baru dapat nak buat memandangkan cuti midsem tinggal berapa ketul hari je ni. Jadi ini lah bahan bahan yang kena ada ;

Biskut marie (kalau guna yang biasa lagi sedap. Time ni main grab je marie chocolate)
Oreo atau CreamO atau Lee atau yang seangkatan dengannya
250gm Cheese cream
200ml Whipping cream
1/4 butter cup (more or less 50-60gm)
Blueberry jem (untuk yang suka inovasi entah apape, like me)
Gula castor secukup rasa


First thing first, hancurkan biskut Marie sampai lunyai lah mangkuk tu kekdahnya.
Kalau taknak hancur pun tak apa sebab nanti gaul dengan butter, sebati jugak.
For the butter, double boil sampai cair, and then boleh lah campurkan dalam biskut marie yang dah hancur.
Kacau sebati sampai agak agak melekat boleh jadi clump.

Then, hancurkan pulak biskut Oreo. Biskut sahaja ye, cream dia tu kalau nak masuk mulut, silakan.

Next is, pukul whipping cream dengan cheese cream in one bowl.
Beat until the texture become creamy. Kalau nak manis, boleh tambah gula banyak  banyak.
Jangan banyak sangat nanti diabetes, tak tahu ehhhh..
Bila dah siap pukul, masukkan oreo yang dah hancur tadi.
Beat a little until they mix well.


Then, lastly, mampatkan biskut maria as the base and letakkan cream cheese tadi atas dia.
Tak perlu oven.No bakar bakar. Just letak kat chiller je and tadaaaaaa!
Ready to eat.

Blueberry jem tu nak buat apa? I said it earlier, kalau nak berkreatif inovative sikit, boleh lah letak sekali after letak cream cheese tu. 

Until the, thank you.

No comments: